U OŠ „Bejza” veliku pažnju posvećujemo učenju engleskog jezika, kao sredstvu globalne komunikacije u savremenom svetu. Tradicionalno u školi organizujemo posebne dane tzv. English Day kada se trudimo da celog dana svi govorimo engleski i kroz raznovrsne aktivnosti osvetlimo odabranu temu.
Ovog puta usredsredili smo se na književnost jer smo želeli da obeležimo dva važna datuma: rođendan Viljema Šekspira i Svetski dan knjige.


Najpre su se svi đaci kroz PPT prezentaciju upoznali sa postankom knjige (od svitka preko palimpsesta, Gutenbergovog doba do savremenih tehničkih naprava), podsetili se važnosti biblioteka, konstatovali koliko je i zašto bitno čitanje, napravili jasnu razliku između informisanja na jedan klik i istraživačkog čitanja.

Za vremenski okvir smo odabrali srednji vek, kada je Šekspir i živeo. Učenike smo podelili u dve grupe prema uzrastu. Mlađi uzrast je najpre imao mogućnost da se upozna sa osnovama viteštva, oproba u viteškim igrama, i učestvuje na turniru, a zatim da na likovnoj radionici napravi kuću iz doba engleske dinastije Tjudor ili da svako dizajnira grb svoje porodice. Učenici viših razreda su učestvovali u šou programu Ja imam talenat u kojem su saznali koje su to skrivene talente imali Henri VIII, Elizabeta I, kralj Artur ili Robin Hud, a onda primenili stečena znanja u online kvizu na Kahoot platformi. Nezaobilazni Hari Poter je sa svojim drugarima imao okršaj u bacanju čarolija.

Želeli smo da na zabavan način približimo učenicima epohu srednjeg veka u kojoj su nastali nebrojeni književni junaci, i da ih upoznamo sa tadašnjim načinom života. Imali smo priliku da se obučemo u kostim svog omiljenog književnog junaka, a u svemu nam je pomogao i jedan pravi vitez objasnivši nam koliko su čast, drugarstvo, istrajnost i obrazovanje neprolazne vrednosti kroz vekove a koje želimo da razvijamo kod naših učenika.

foto: Milivoj Vasiljević