U periodu od 27. aprila do 1. maja 2017. godine u Bukureštu održano je Internacionalno takmičenje iz oblasti informacionih tehnologija (IT)InfoMatrix.
Predstavljajući Srbiju, učenici OŠ „Bejza“ su na ovogodišnjem takmičenju u kategoriji „Lego line follower“ osvojili srebrnu medalju.

Takmičenje InfoMatrix održava se po 15 put u Rumuniji u organizaciji edukativnih institucija „Lumina“, a uz veliku podršku Ministarstva prosvete Rumunije i rumunskog Centra za naučna istraživanja. Takmičenje ima za cilj okupljanje i razvijanje saradnje među učenicima iz različitih država zainteresovnih za informacione tehnologije, širenje tolerancije i interkulturalnosti. U finalnom krugu ovogodišnjeg takmičenja učestvovalo je 332 učenika i 103 nastavnika iz 33 različite države, a prikazano je preko 250 projekata.

Finalnom krugu takmičenja InfoMatrix prisustvovali su i zvaničnici Rumunije kao i predstavnici Poljske, Azerbejdžana i drugih zemalja učesnica. Veliku podršku takmičenju iz godine u godinu daje i sve veći broj privatnih firmi i organizacija. Generalni sponzor ovogodišnjeg takmičenja je Microsoft uz podršku kompanija IBM i Star Storage.

InfoMatrix takmičenje odvija se u 5 različitih kategorija – robotika, kontrola hardvera, kratak film, programiranje i kompjuterska umetnost. Svi projekti treba da budu originalni, a takmičari su dužni da dostave celokupnu dokumentaciju u vezi svog projekta. Kontrola hardvera, programiranje i robotika su kategorije u kojima takmičari prikazuju svoje znanje i veštine u programiranju, dok se kategorije kompjuterska umetnost i kratki film odnose na poznavanje umetnosti i učeničku kreativnost.

Finalni krug takmičenja trajao je 5 dana. Prvi dan je bio namenjen za smeštaj, upoznavanje i pripremu takmičara. Naredna dva dana takmičenja bila su namenjena za pregledanje projekata od strane sudija i razgledanje učeničkih štandova. Paralelno sa analiziranjem projekata trajalo je i takmičenje u kategoriji Robotike. Pretposlednji dan takmičenjabio je odvojen za turistički obilazak Bukurešta. Takmičenje se završilo petog dana, svečanom dodelom medalja i nagrada najbolje plasiranim učenicima i njihovim mentorima.

Utisak mentora OŠ „Bejza“ Suada Suljovića i takmičara Radulović Ognjena i Yapidzi Omer Faruka:
„Veoma smo zadovoljni celokupnom idejom i realizacijom takmičenja, kao i organizacijom i gostoprimstvom. Ovo iskustvo je veoma značajno za učenike, družili su se, razmenili znanja i ideje i uvideli šta u budućnosti svojim radom i zalaganjem još mogu postići u oblasti programiranja i informacionih tehnologija. Ovo će im dati podstrek za rad i motivaciju da budu još bolji u budućnosti, da kontinuirano rade i usavršavaju se. OŠ „Bejza“ je od ove školske godine organizovala kurseve robotike, a nakon dobrog plasmana na takmičenju First LEGO League, osvojili smo i srebrnu medalju na takmičenju InfoMatrix. Ponosan sam na rad i zalaganje učenika i radujem se napretku i novim uspesima.“

Osim robotike, u OŠ „Bejza“ postoji veliki broj vannastavnih aktinosti kojima se pridaje veliki značaj i u koje se dosta ulaže. Učenicima je na raspolaganju učešće u matematičkom, naučnom i šahovskom klubu, klubu nemačkog jezika, plesnom i folklornom klubu i brojnim drugim. Velika pažnja se posvećuje i dodatnom radu i pripremi učenika za takmičenja, te su zapaženi rezultati ove godine postignuti i u oblasti matematike, šaha, engleskog i srpskog jezika, kao i iz umetničkih predmeta. Posebno smo ponosni na ovogodišnje uspehe učenika četvrtog razreda Nikolu Minića koji je osvojio 2. mesto na Okružnom takmičenju iz matematike i učenika Vida Kvarantana koji je osvojio 1. mesto na Okružnom takmičenju u čitalačkoj pismenosti Čitalići-klikeraši i plasirao se na Republičko takmičenje.