Krenuli smo u ponedeljak 22.5. sa Košutnjaka, ispratili su nas uzbuđeni roditelji. Deca su bila spremna za avanturu, puna očekivanja i radoznala da saznaju šta ih to sve očekuje na zajedničkom putovanju u narednih šest dana.
Već ispred autobusa sačekalo nas je mnogo pitanja! Na put smo krenuli naoružani željom za novim saznanjima, druženjem i dobrim raspoloženjem!

Na odredištu nas je pored lepog vremena dočekalo mnogo ljubaznih i gostoprimljivih domaćina. Smestili smo se u svoje sobe i krenuli u zajedničku avanturu. Već prvog dana otišli smo u zajedničku šetnju Budimlijom, kako bismo upoznali kraj u kome smo smešteni. Na prvi pogled zadivila nas je priroda i pogled u kome smo mogli uživati. Bili smo okruženi obroncima planine Gučevo, bogatim šumom, potocima ali i najrazličitijim biljnim i životinjskim svetom.


Narednih dana ni kiša nam nije smetala da uživamo u planiranim izletima.
Drugog dana posetili smo Loznicu, u kojoj smo se upoznali sa životom i radom jednog od najpoznatijih jugoslovenskih slikara, Mićom Popovićem,u galeriji grada, gde su izložena neka od njegovih najznačajnijih dela. Nakon Loznice zaputili smo se ka Banji Koviljači, koju su posećivali i njene blagodeti koristili srpski kraljevi početkom prošlog veka. Zatim smo predah napravili u etno selu Sunčana reka, kraj Drine, gde smo videli domaće životinje, jahali konje, uživo videli prirodnu granicu između Srbije i susedne Bosne i Hercegovine.

U poseti okolnim porodicama i domaćinstvima u Budimliji videli smo lisicu, udomljenu od strane jedne porodice, šarplanince, mnoštvo domaćih životinja, koje u gradu nemamo priliku da vidimo, brali smo domaće trešnje, šumske jagode…

Četvrtog dana posetili smo manastir Tronoša, koji ove godine obeležava sedam vekova postojanja, česmu devet Jugovića, u blizini manastira, a zatim i Tršić, rodno mesto reformatora našeg jezika i azbuke, Vuka Karadžića. Videli smo njegovu porodičnu kuću, kao i okolne zgrade koje čine ceo kompleks još zanimljivijim i privlačnijim. Naučili smo dosta o vremenu u kome je živeo i radio, kao i o tradiciji celog kraja.

Ostatak našeg boravka posvetili smo sportsko-rekreativnim aktivnostima, druženju, zajedničkim radionicama, pokazivanju i razvijanju svojih talenata…
Vratili smo se u subotu, 27.5. u popodnevnim satima, puni utisaka, preplanuli od planinskog sunca, rančeva punih suvenira, koji će nas uz naše fotografije dugo podsećati na jedno od najlepših iskustava u dosadašnjem školovanju!


Opijene čistim vazduhom i prirodnim lepotama sačekali su nas nestrpljivi roditelji željni naših priča i dogodovština!