Povučeni prošlogišnjim iskustvom, ovo pozitivno nastrojeno takmičenje u kojem „niko ne gubi“, i svi dobijaju bio je više nego dovoljan razlog da se ponovo oprobamo sa duplo većim timom u odnosu na prošlu godinu (4 tima od po 3 učenika). Kao i prethodne godine, forma je pismenog i usmenog testiranja dece iz kritičkog razmišljanja i argumentovanja, kao i opšteg znanja i racionalnog rasuđivanja.
Zajedno sa učenicima iz više od 50 zemalja sveta, takmičili smo se u znanju iz različitih oblasti i nauka a jezik takmičenja je engleski.

Jedan od uspeha kojima se posebno ponosimo je da je naš učenik Aleksa ponovo učestvovao u debati pred celom publikom kao sudija. Opravdao je odluku od prošle godine, te mu je ove omogućeno i da ocenjuje one na čijem mestu je bio prošle godine, što je on fantastično izneo.
Takođe, nagrađeni smo medaljama za višestruke uspehe i pozvani na dalje učestvovanje u regionalnim krugovima u jednom od gradova: Barselona, Melburn i Kuala Lumpur. Ukoliko se neko od naših učenika ostvari u regionalnog krugu takmičenja, biće pozvan na finalno takmičenje koje se sledeće godine održava na Jejlu.

Kroz poseban deo takmičenja koji se odnosi na predstavljanje talenata, Scholars’ show, učenici su imali prilike da predstave svoje mnogobrojne talente, pevanje, sviranje, ples. Ove godine, naši učenici su u Talent show-u pesmom pokazali da poseduju i druge talente osim debatovanja.

Učenici su imali prilike da prošetaju Ljubljanom i da se upoznaju sa nekim lokalitetima i značajnim mestima.
S obzirom na to da je padao veliki sneg, obavezna proslava nakon uspešnog i napornog dana je bila u vidu grupnog grudvanja.

Čestitamo svima na trudu i nadamo se još većem uspehu sledeće godine!
________________________________________________________________
World Scholar’s Cup kreiran je sa idejom stvaranja potpuno drugačijeg pristupa akademskih takmičenja u odnosu na tradicionalna akademska takmičenja i konferencije. Cilj takmičenja jeste da se motivišu učenici iz različitih okruženja da kroz timski rad otkriju svoje talente u različitim debatama i inspiriraju u buduće naučnike i lidere u globalnoj zajednici.
Organizator World Scholar’s Cup Daniel Berdichevskyje i osnivač VSC-a, a kao jedini u istoriji američke gimnazije sa najvišim i najboljim rezultatima, a potom i kao ponosni nosilac diploma Univerziteta Stanford i Harvard, za mnoge učeniki predstavlja motivaciju.
________________________________________________________________